Mało tego, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, daje energię na pierwsze kilka godzin, ważne jest jeszcze co jemy na śniadanie. Numerem dwa na
mojej liście po porannej wodzie z cytryną przeważnie jest śniadanie, a
moim najlepszym śniadaniem jest owsianka.
(Zanim ktokolwiek zacznie się zachwycać zdjęciami uprzedzam, że nie są moje, więc wszystkie komplementy należą się komuś o kim wspominam dalej.)
Wlewam mleko do
garnka, wsypuję płatki i gotuję, od tego ile płatków wsypię zależy jak będzie
gęsta, ja wolę dość gęstą z prostego powodu – żeby się najeść. Wszystko to
kwestia eksperymentów po kilku owsiankach każdy wie jak ją zrobić i jaka mu
odpowiada..
Płatki owsiane
można kupić w dwóch wersjach – górskie i błyskawiczne, górskie to owies
pozbawiony łuski i zgnieciony, błyskawiczne są dodatkowo rozdrobnione żeby
szybciej pęczniały podczas gotowania.
Osoby które źle trawią mleko mogą użyć jogurtu, kefiru, maślanki tyle że jest to zimne śniadanie,
czytałam że przegotowanie mleka powoduje, że przestaje ono być tak ciężko
strawne, nie wiem ile w tym prawdy bo nie mam z tym problemu ale możecie
spróbować i dać mi znać czy rzeczywiście tak jest, wtedy owsiankę trzeba
przegotować. Można też płatki zalać małą ilością wrzątku, poczekać aż troche
się zaparzą i wtedy dolać mleko, jogurt czy cokolwiek wtedy wersja jest
ciepława a płatki nie są twarde.
Dodatki. Jeśli chodzi o
zdrowszą wersje słodzenia polecam miód, można użyć cukru, czasem używam też
kakao(tego rozpuszczalnego już słodzonego coś a la nesquik itp.), dżemu albo
syropu do rozcieńczania np. Malinowego, z innych dodatków można użyć naturalne kakao, kawę zbożową inkę, można też użyć rozpuszczalnej kawy wtedy będzie wersja
pobudzająca z rana..
Żeby się taką
owsianką nie znudzić polecam wam dodawanie różnych ekstra dodatków – orzechów,
słonecznika, rodzynków, owoców świeżych i suszonych, cynamonu, przyprawy do
piernika, budyniu, aromatów, kawałków czekolady czy innych płatków (kulek
czekoladowych itp.)
Znalazłam bloga z
tyloma propozycjami na owsiankę, że nie sposób się nią znudzić, więc nawet nie
silę się na zdjęcia tylko polecam sprawdzić!! owsiankoweinspiracje.blogspot.com.
Wszystkie zdjęcia pochodzą z tego
właśnie bloga.
Dlaczego uważam
że owsianka to śniadanie mistrzów?
Mleko mlekiem tak
naprawdę traktuję je tutaj jako dodatek chociaż swoje też ma – głównie białko
zwierzęce i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.
Główny składnik
czyli płatki owsiane są niesamowicie wartościowym produktem! Są źródłem
węglowodanów złożonych co oznacza, że ich strawienie stwarza pewien wysiłek dla
organizmu(nie są łatwym cukrem i to jest ich wielki plus), trawią się stopniowo
dzięki czemu dostarczają energii równomiernie przez pewien okres czasu(mają
niski indeks glikemiczny - inf. dla cukrzyków) i powodują uczucie sytości na
długo, a mimo to są lekkostrawne. Ja po takim śniadaniu jestem syta nawet przez
kilka godzin – oczywiście jeśli jem owsiankę a nie mleko w którym pływa pięć
płatków na krzyż. Płatki zawierają bardzo dużo witamin z grupy B(pamięć,
koncentracja, działanie przeciwdepresyjne) – 100g płatków mogłoby wręcz pokryć
dzienne zapotrzebowanie na nie, gdyby było wchłonięte w 100%, również prawie 50%
zapotrzebowania na miedź, cynk, fosfor, magnez(przeciwdziała skurczom mięśni) i
selen i 30% na mangan, żelazo(bardzo ważny składnik krwi), zawierają również wapń(budulec
kości), Przeważają w nich tłuszcze jedno i wielonienasycone – czyli te
zdrowsze, zawierają też sporo łatwostrawnego białka roślinnego i błonnika oraz
mają dużą zawartość antyoksydantów czyli substancji zapobiegających utlenianiu
w organizmie, czyli zapobiegają procesom starzenia. Niewiele produktów ma aż
tyle wartościowych składników, których dostarczenie jest niezbędne!
Dla mnie to
wszystko razem to właśnie mistrz!! Właściwości i zalet jest dużo dużo więcej
ale nie chcę pisać książki. Mam nadzieję, że to co napisałam jest wystarczająco
zachęcające :D. Dajcie znać czy lubicie owsiankę czy nie, czy próbowaliście ją
jakoś urozmaicać i jaką lubicie najbardziej??
moja owsianka: mleko owsianka banan (nie czipsy bananowe tylko taki świeży - ze sklepu) orzechy włoskie plus miód - pyszne!!! <3
OdpowiedzUsuńAGT
A na deser sushi? :
OdpowiedzUsuńhttp://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=L3s7xy0lNd8#!
owsianka smak dzieciństwa hmm chyba przez to w przedszkolu tam mi bilo ;o ! dzięki VEnka za wpis smakowite wersje w tego bloga !
OdpowiedzUsuńOd trzech tygodni jem codziennie owsiankę albo przynajmniej osuszone, zmielone siemię lniane. Głupio było by nie przyznać tej kuracji zalet. Zdecydowanie czuję poprawę perystaltyki oczywistych jelit.. :/
OdpowiedzUsuńBanał rzec można. A i owszem... banał. Ale jako palacz:
-szybciej się budzę
-smaczniej śpię
-jem posiłki pożywniejsze wcześniej (przed 11:00)
Coś w TYM jest...
...nie ma kłamstwa.